Aquest mes de setembre apareix publicat a un diari comarcal un article on es replega part d’unes declaracions meues al voltant dels processos de selecció del personal a l’ajuntament de Llíria. La meua intenció és comentar-les amb més profunditat, - donat que només repleguen parcialment el que vaig exposar- , sabedor de la repercussió que poden tindre pel tema tractat i per l’arribada del diari en paper a tota la nostra comarca.
Les meues paraules feien referència a la necessitat de realitzar una funcionarització progressiva del personal municipal donada l’actual situació econòmica. D’açò a que vull menys funcionaris hi ha un xicotet espai, on s’ha utilitzat de forma incorrecta les meues paraules.
Cal saber, que una part dels treballadors de l’ajuntament no tenen encara en propietat la seua plaça perquè es troben en diferents situacions laborals, i és totalment normal que arribe el moment en que la puguen aconseguir com qualsevol altre treballador. Jo mateix, com a funcionari que sóc no puc estar en contra de que un treballador adquirisca més seguretat i estabilitat laboral. Al contrari. És el que cal. Però en la situació actual, el que plantegem des del BLOC és la desmesura amb que el govern del PP de Llíria ha iniciat aquesta funcionarització. A quins motius obeeix el fet d’iniciar la funcionarització de més de 60 places de treball? Perquè totes ara? I perquè funcionaritzar tota la plantilla del conservatori? Anem a pams.
En primer lloc, consideràvem que es podria fer la funcionarització que calguera, però de forma progressiva. Tots sabem que les persones que tenim la sort de tindre una plaça de funcionari disposem d’una situació molt més segura de treball que la resta de treballadors, i que mentre existisca eixa plaça de treball i estiga ocupada per un treballador, és molt difícil que una persona perda el seu lloc. Per tant, ¿ era tan complicat allargar eixe procediment un temps i destinar els diners a la creació de llocs de treball que no siguen de funcionaris al poble, per reactivar l’economia local? Nosaltres pensem que no, però les intencions, evidentment han sigut unes altres. Si un repassa les places que es van a traure, en tindreu moltes de les respostes, a l’igual que si observeu el nostre comentari al respecte dels tribunals de selecció: quatre de les cinc persones que els formen, venen designades per l’alcaldia. Casi nà. “Blanco y en botella”. No calen més pistes.
En segon lloc, el conservatori. 32 places de funcionaris a afegir a l’ajuntament. Ací el problema no està en el personal del conservatori i el seu treball, que consideren que realitzen d’una forma totalment correcta. El problema rau en els 800.000 euros que li costa al poble cada any el conservatori. El problema està en que tota la despesa del conservatori la suporta l’ajuntament, i que tindria que ser finançat íntegrament perr la Generalitat. Uns diners, 800.000 euros que servirien per poder construir cada any, per exemple, una nova escola infantil per al nostre poble. Eixe és el problema fonamental i evident. Una despesa que NO POT, NI DEU SUPORTAR L’AJUNTAMENT. I després parlaríem de certes relacions familiars, - de les quals tots en Llíria ja fa temps que tenen constància- i de tot el que puga afectar al funcionament del propi ajuntament, però això són elements secundaris dins la situació.
Que en un moment com l’actual, - en que més de 2100 llirians i llirianes no troben treball- , el seu ajuntament es dedique a crear més places de funcionaris, en lloc de buscar el foment de l’ocupació entre tots els aturats, deixa molt clar la incapacitat de l’actual govern de Llíria; i el que és pitjor, la seua negativa a rectificar el seu rumb, ens pot portar a una tardor molt difícil. Tindrà la culpa d’açò també ZP?(*) Encara que ben pensat, si que en té i molta, per l'actuació del seu delegat del govern al respecte del tema del personal a Llíria.
(*) Dos dies seguits parlant de ZP sense descàrrega, suposen la necessitat d’un escrit en tota regla. Està promès.
1 comentari:
Estic d'acord amb el que dius, que la funcionarització cal que siga de manera progressiva. Ara bé, en el que per on han volgut llegir les teues paraules des d'eixe diari comarcal tapoc estaria en contra. La societat ho sap però encara no n'és conscient. L'ocupació pública al País Valencià com a la resta d'Estats de la Unió Europea és com per a fer alguna cosa al respecte. Els diners amb què es paguen els seus sous són de tots els contribuents i és per això que trobe que és necessari posar-hi ordre. Tots els funcionaris són necessaris? Jo estic segur que no. Igualment això de estar vist com "un treball per a tota la vida" és un càncer qualitativament. Moltíssims funcionaris van del silló de sa casa al silló del lloc de treball i massa sovint se saben molt bé els seus drets i poques vegades els seus deures. Quantes vegades hauré intentat fer una gestió i m'han contestat amb "és que ara està esmorzant". Collins! A l'Administració Pública com a les empreses privades cal marcar objectius de qualitat, i qui no els acomplisca o que se'n vaja o que es recicle. El problema és més gros del que sembla perquè si l'eficència del funcionariat és baixa el resultat és que cal subcontratar a empreses privades per a tirar-ho endavant amb el lògic perjudici per a tots d'incrementar els costos. Respectar els drets laborals és el primer però acomplir els deures laborals és una responsabilitat de tots que a dia de hui deixa molt que desitjar.
Publica un comentari a l'entrada