14 d’abril 2013

El finançament dels valencians

Ara que s'acosten moments complicats de debat al voltant de finançaments i necessitats econòmiques no estaria de més la llegida d'aquest estudi de l'economista i exregidor d'hisenda d'Ontinyent Rafa Beneyto. Dona la peculiaritat que Rafa és Cap de Riscos de Caixa Ontinyent. Vos sona? Sí,  és  la única caixa valenciana que ha sobreviscut al maremàgnum de desficacis realitzat amb diners de tots pels diferents governs que hem tingut en democràcia. Podeu buscar un poc més i sabreu dels motius que l'ha portat a no desaparèixer i consolidar-se com l'única caixa valenciana de referent. 
 Els documents que parlen d'economia són moltes vegades  complicats d'entendre pel seu llenguatge tècnic i específic, però  aquest estudi aporta molts gràfics comparatius del perquè els valencians possiblement estem molt pitjor del que ens tocaria degut a un mal sistema de finançament. Sense polèmiques ni enfrontaments estèrils, l'estudi permet veure les obvietats d'un sistema que realment discrimina una autonomia com la nostra que, a pesar de tindre una renda inferior a la mitjana estatal, continua aportant diners "al pot comú" i ens deixa a la cua en inversions i capacitat de creixement. 
Realment molt interessant, i el que és més importants, sense polèmiques absurdes, amb dades i amb realitats incontestables. Un bon document per reflexionar de moltes coses. Coses que sí ens afecten realment.