24 de juliol 2013

Després del Certamen



Una vegada passat el Certamen de Bandes de València, voldria repassar algunes reflexions que porte temps rodant però que volia fer una vegada tot acabara.  
I es que per si algú encara no s'ha enterat, SÍ, enguany la Unió de Llíria  tornava al  Certamen i SÍ, HA GUANYAT. Cap novetat si tenim en compte que és l'agrupació musical que més vegades ha guanyat el certamen i no tindria que ser res extraordinari, perquè entrava dins de les possibilitats més lògiques. Si eres l'agrupació que més vegades ha guanyat, el més lògic és que participes per a guanyar en competició davant qualsevol. I a partir d'ací la meua primera observació, perquè pareix que corria un rumor més que notable diguent que la Unió de Llíria no era el que havia sigut, que la banda estava desfeta... i tot un seguit de tonteries que més d'un interessat feia córrer pel món bandístic valencià. Com s'ha pogut comprovar res d'això era cert i a hores d'ara la Unió de Llíria suma un premi més al seu palmarés. 
No es pot amagar -seria de necis fer-ho- que a partir de tota la polèmica generada a partir de l'intent de demolició del nostre teatre un grup de músics va deixar la societat. Uns per voluntat pròpia - donat que per les seues actuacions no podien continuar a la nostra societat-  i altres forçats per la pressió insuportable que supose els produirien amics i familiars pròxims a les tesis dels primers. Crec sincerament que  s'equivocaren i molts encara estaran penedits de no tornar a la seua banda. Sóc també conscient que l'orgull personal moltes vegades és més fort que la raó i la coherència i que reconéixer que un s'ha equivocat és difícil a un país on ningú reconeix les seues propies errades; però és que evidentement s'equivocaren. 
Perquè - i ací un nou raonament - la Unió de Llíria BAIXAVA AL CERTAMEN. No se que voldrà dir en altres pobles açò de "baixar al Certamen" - que crec que vindrà de la baixada física que suposa anar de Llíria a València- , però podeu creure'm quan dic que a Llíria suposa molt més que participar en un certamen de bandes. Suposa l'activació d'un imaginari col.lectiu, d'un seguit d'aspectes de pertinença a un grup, a un conjunt de fets i entorns socials indissolubles  a la mateixa societat musical. D'açò a Llíria podem donar moltes lliçons. Si eres de la Unió, eres de la Unió amb totes les conseqüències i estaràs associat a la part d'avall, al Remei, etc... 
I per això pense que molta gent estarà ara pensant perquè no donà el pas al seu moment i es deixà d'embolics i d'històries interessades, continuant a LA SEUA SOCIETAT, amb idees diferents i posicions diferents, però DINS LA SEUA SOCIETAT. Quin lloc hi ha més divers que les bandes de música? Al meu costat he tinguts asseguts socis i músics de totes les ideologies polítiques, llauradors, banquers, policies, militars, mestres, botiguers o músics professionals i sempre hem acabat les discussions fent música a LA NOSTRA SOCIETAT. Ara no pot ser? No crec que ningú tinga excusa que justifique l'abandó de sa casa. En una ocasió vaig tindre una discussió amb un directiu i li vaig dir clarament que de ma casa no em tiraria mentre jo no fera res contra el conjunt de la meua societat. Evidentment va ser així  i així continuarà siguent.  
Respecte al premi. Tinc que tornar a dir que la Unió Musical de Llíria ha guanyat el Certamen de Bandes de València? Ja  ho he dit un altra vegada! I ací la meua reflexió. 
Fa un mes la cosa no estava tan clara - rumores son rumores que diu la cançò-  i els mentiders deien tot allò que ja he explicat. Mal fan alguns en dir ara que "competiem contra bandes de segona" com ja he començat a escoltar a diversos llocs. Mal fan perquè tiren per terra la llavor de centenars de companys d'Alberic, de Tavernes de la Valldigna, de Torrent i d'Alzira que porten mesos treballant per realitzar una gran llavor al certamen. I mal fan perquè només els meus companys saben el treball que porten fent des de fa sis mesos per arribar al nivell que es va aconseguir el diumenge. Treball, dedicació i constància en tots ells. Considerar el seu treball com de segona només posa en evidència a qui fa eixos comentaris, demostrant la seua falta de respecte al treball dels músics.
Un altra reflexió m'arriba després de vore l'actuació de la Unió de Torrent, no per l'actuació de la banda sinó per qui anava contractat amb ella: el president de la Banda Primitiva de Llíria.  Com no m'ho creuia vaig esperar a vore-ho amb els meus propis ulls al dia següent, i efectivament així va ser.  Una gran errada per la seua part, -evidentment del president-,  no de la societat que el contracta que està en el dret de contractar a qui considere. Un músic de gran qualitat com és ell pot anar contractat a qualsevol lloc però siguent president d'una banda de Llíria, anar a competir  contra un altra banda de Llíria, com a mínim personalment em demostra molt poca classe, i així ho sent i ho dic. Igual que molts clariners que així ho pensen també. Si damunt perds,  el ridícul augmenta les proporcions de la errada. En qualsevol cas, una reflexió meua i personal. 
En resum , supose que aquesta victòria tancarà moltes boques i va a produir un gran benefici a la Unió en els aspectes que més l'interessa: la tranquil·litat i la serenitat. Perquè ara, després de demostrar qui som i què podem fer, necessitem la tranquil·litat per afrontar altres projectes, sempre pioners en l'àmbit musical i la serenitat per portar endavant amb l'ajuda DE TOTS el futur d'una societat que es construeix  i renova dia a dia.







18 comentaris:

Anònim ha dit...

Molt correcte Rafa, però crec que t'haguera quedat millor obviant la part del president de la BP. No veig necessari fer referència a altres per engrandir el nostre nom.
Enhorabona unioners i unineres!!

Rafa Cotanda ha dit...

Moltes gràcies però crec que calia fer-ho. És un gest que no m'ha agradat gens i així ho reflexe.

Anònim ha dit...

molt bona manera de ficar-te en contra a tota la gent q veja aço i q siga de la primitiva, seguis aixina crack!

Anònim ha dit...

Molt ben dit. Ara a seguir treballant junts, sense preocupar-se per comentaris de gent a la qual cada vegada sels fa menys cas.Un abraç, company.

Anònim ha dit...

Estic d'acord amb tot el que dius. No obstant, no entenc el últim comentari dirigit al president de la Banda Primitiva. Com a music professional pot anar contractat per tal d'ajudar a qualsevol banda. No comprenc la teua valoració de "com a mínim personalment em demostra molt poca classe". A mi poca classe em demostren els mentiders, corruptes ... , i no un music. Et recorde també que a Torrent tocava Rosell i dirigia Ortí, dos musics que han tocat amb la Unió moltes vegades.
De totes formes un bon article, i enhorabona per l'actuació de la banda, clarament superior a la resta.

Raúl ha dit...

Xe, això és com dir que per nàixer en València has de ser del València FC. O voler que guanye el Madrid la Champions perquè és espanyol.
Supose que haurà anat a tocar amb Torrent perquè li hauran pagat el que ha demanat, i no per fer-li mal a la nostra banda.
Xe tu.

Rafa Cotanda ha dit...

Com veig que els darrers comentaris tracten el mateix tema, - que tinc clar que anava a donar que parlar- ho tornaré a repetir: no estic en contra que cap músic toque amb una banda contractat i així ho explique. De fet, el contrabaix solista de Torrent també era de Llíria i no tinc res que dir. Un músic es guanya el jornal on li paguen.
Ara bé, si tens el càrrec de president d'una societat musical de Llíria, anar a tocar contra un altra societat de Llíria és com a mínim poc elegant. Mentre es té la representació d'una societat, considere que el càrrec està per damunt del fet de ser músic i no ho veig elegant. Res que vore amb ser del València o qualsevol altra excusa que poseu. Crec que ho explique prou claret.

Anònim ha dit...

Hi ha que tindre cara, pero més dura que el porlam forjat pa demanar ara que tornen els que heu expulsat i als que no heu permés que es donaren d'alta de socis. La unió, xiquet, que jo soc uns quants anys music més vell que tu, i si li he guanyat a bandes de categoria (i no desmereixc ningu, la veritat és la veritat la diga Agamenon o el seu porquer), la unió, gracies a gent com tu, el presidentet comisari politic de la POSE que teniu i altra chusma SOU una societat NO democratica. Asumeix-ho galan. SOU UNA SOCIETAT NO DEMOCRATICA. I ara, la teva postura, tu que has sigut una de les persones que mes has fet perque fora aixina, es simplement patetica, Rafa...

Rafa Cotanda ha dit...

Moltes gràcies de nou per les vostres aportacions i per voler escriure al meu espai.
En primer lloc recordar com he fet altres vegades, qui vinga a ma casa acceptarà les meues normes i per tant NO vaig a publicar res a qui m'ha insultat i amanaçat. Que escriga a sa cas a allà ell i els seus èxits i fracassos.
Respecte als qui escriviu al meu espai, vos agrairia també que deixàreu l'anonimat per a escriure a un lloc públic perquè cadascú té que ser responsable de les seues paraules com sempre ho he sigut jo.
A les difamacions, acusacions i diferents apreciacions, dir que en això queden. En apreciacions.
Qui pense el que apareix a l'últim anònim després de tot el que ha passat és que simplement no ha entés res d'aquestos anys i per tant, no pense que entenguen mai res. Ho sent per ells i per tots els qui pensen així.

Miquel Català ha dit...

Hola Rafa!!! Estic d'acord amb tu en tot l'article... tal qual, sols m'ha extranyat que no es denuciara la poca información per no dir, cap ni una que en Canal Nou es feu del Certamen, ja que pareix que poc a poc vullguen fer desaparèixer qualsevol senya d'identitat valenciana...
respecte la gent anónima, hi ha que veure que encara pareix que vivim en un estat amb por d'expressar el que pensa, creient que tota la gent és igual a "Ixos" que per no pensar com ells t'aparten, et desprestigien i intenten afonar-te per què no alces cap... poc a poc crec que la gent perdrà la por i podrem compartir opinions amb respecte...
Segurament aqulle últim anònim que insulta i falta al respecte és que va oblidar en qui ens codejàvem abans i el que la gent deia de nosaltres... i segurament tampoc recorda de totes les barbaritats que feren abans de perdre les eleccions que perderen... però bé sempre s'ha dit que és més fácil veure la palla en l'ull aliè que la viga en el propi... no vullc enredar més al teu bloc i més per aquests motius; sols donar-te l'enhorabona per aquest espai i per l'article...
una abraçada!!!

Manolo ha dit...

I ara qué penses, Rafa? 300.000€ ha d'apoquinar la Unió als arquitectes, bo, 240 més costes. Ara estem sense auditori, sense subvenció, sense pau social i amb una pella de 300.000 eurets. Una gestió brillantisima, si senyor. Supose que aneu a rascar-se la butxaca no? En la quantitat de socis que heu quedat calcule que eixiu a uns 1.000 eurets de res per cap... Mira que us ho van advertir, cabuts...

Rafa Cotanda ha dit...

Hola Manolo. No conec el resultat d'eixa sentència que dius però és evident que si la Unió té que pagar a uns arquitectes ( que supose que és per on va el tema) qui els contractà tindria que donar explicacions. Respecte a la resta ja he donat massa explicacions jo mateix. Ho sent pels que se n'anaren però ho sent més per la societat. Cadascú sabrà. Jo continuaré aportant el que puga des de dins, sense denunciar la meua societat i posar-la en perill. La resta, intents de marejar. Que la conselleria pague i acabarem l'obra. I que deixe de posar problemes i impediments.

Manolo ha dit...

A aquests arquitectes que reclamaven, i que han guanyat en els tribunals, el que legalment s'havia signat, contra una subvenció que s'ha perdut, els va contractar una Junta elegida democràticament i que tenia el vist i plau d'una Assemblea General en la qual van votar DOS TERÇOS a favor d'aquesta proposta. Em sembla al·lucinant que a sobre, després d'aquesta enorme ficada de pota (se us va advertir per activa i per passiva) s'intente tirar la culpa a qui fa gairebé 4 anys que no està en la societat. Al·lucinant.

Anònim ha dit...

Sobre denuncias. Código Penal Español:

Artículo 262.

Los que por razón de sus cargos, profesiones u oficios tuvieren noticia de algún delito público, estarán obligados a denunciarlo inmediatamente al Ministerio fiscal, al Tribunal competente, al Juez de instrucción y, en su defecto, al municipal o al funcionario de policía más próximo al sitio, si se tratare de un delito flagrante.

¿Estás diciendo que por amor a la Unió hay que incumplir el código penal? Interesante que un ex-cargo público defienda esa postura ¿no crees?

Rafa Cotanda ha dit...

Estimats Manolo i no tan estimat Anònim: No m'agafareu. En aquest assumpte no. Una cosa és la legalitat ( que caldrà complir de la forma més correcta) i un altra la incompetència d'uns gestors que signaren uns contractes que al meu paréixer són perjudicials per als interessos de la Unió.
En un altre aspecte, la subvenció no s'ha perdut - de moment- mentre no desaparega del pressupost de la Generalitat, però sí s'ha retardat el seu pagament posant en seriosos problemes a la societat, igual que feren els que signaren uns contractes inadequats.
Culpables clars. Qui signà el que no tenia que signar i qui no paga el que tindria que pagar.

Manolo ha dit...

Llastima que la sentencia no diga això. I si diu, que es pagà en primera instancia el correcte i que fou la Junta actual qui actuant de mala fe (ho diu aixina) no va complir en lo establert ni va voler de cap manera aplegar a un accord. I si et sembla que una majoria de 2/3 no és prou per firmar una reforma quan s'havien aconseguit 6 milions d'euros de subvenció que vinga Déu i que ho veja. Per cert. Sembla que la subvenció s'ha de tornar. És normal. Quan te donen una subvenció pa fer una font, per eixample, i tu t'encabotes en què es va a fer un pont ixes coses pasen. Total que entre pitos i flautes el possible deute ja s'en va a casi un milió de eurets... Ufff... Algú va a tindre que donar moooooooltes explicacions a la propera Assamblea. On estaré, per suposat. Alguns ens quedarem. Recordes?

Manolo ha dit...

"No pagarem. I sabent que perdrem, si arreplegue els diners apel·larem, i qui vinga raere que s'apanye. Apleguen vostès a un acord amb l'anterior Junta, això si, a mi m'han de dixar acabar la MEUA legislatura. Si vostès executen l'ordre d'embargament, jo declararé a la Unió en Concurs d'Acreedors i aixina evitaré l'embargament".

Paraules TEXTUALS d'ixe unioner de cor que presideix la Unió a la reunió en els arquitectes per solventar el lio que tenim damunt, que no s'està publicitant, però que és gros, gros, gros. I ara, que?

Per cert. Ha fet tart. Per molt que es declare en Concurs d'acreedors, que primer ha de ser PRE-concurs, lo embargat, quedaria igualment embargat.

Anònim ha dit...

la construcció d´un auditori no fou aprovada per uns o per altres. Fou aprovada per una majoria de dos terços dels socis de la Unió. Per fer possible açò es van realitzar més de 17 reunions informatives a tots els col. lectius de la societat (músics, socis, pares d´alumnes, socis que pogueren recolçar econòmicament qualsevol situació angoixosa etc...)
Dins d´ixes reunions ningú va questionar la construcció d´ixe nou auditori, és més en una junta general el senyor Cintero Fombuena va dir que li pareixia poca la capacitat d´ixe nou auditori i preguntava que si no podria ser que s´augmentés la seua capacitat.

Per tant en un principi ixe era el projeccte com he dit recolçat per dos terços de l´assamblea.

A partir d´ahí tots sabem com va derivarn l´assumpte i quin ha sigut el resultat.

Sols te vaig a dir i no accepte que m´ho negues, com ho va fer el president actual i membres de l´actual junta que a partir de l´endemà de pendre possesió de la societat vau engrosir el cens amb gent que poc te que vore amb la Unió, vau negar la donada de alta a més de 100 socis i de altres es vau mofar dient-los que per a ser socis se´ls tenia que fer una entrevista, a un bon grapat de músics els heu desfederat o almenys no estan com a músics en ls federació de bandes amb la unió de la que tants anys han format part... per cert prou més que tu. No heu donat d´alta com a socis a familiars de músics als quals demaneu que tornen...
per tant que és el que vols?

vaig patir com el que més per a que guanyara la unió i encara dius això? crec que el que necesites és tindre un enemic per a tirar les culpes de la nefasta situació de la societat

l´unic amb el que coincidim amb el ridícul del president del clarí.

barca i bon vent xaval