Aquesta setmana he rebut un altra notícies d'eixes que fa època, i marca un nou rumb. Abans sigueren les mandarines i ara les taronges. A casa dels meus pares s’ha rebut una liquidació de la taronja que literalment fa això, liquidar-la. La carteta ho deixa clar: van a cobrar per una arroba 57 cèntims d’euro. O siga, a menys de 5 cèntims el kilo.
Tirar-li les culpes a algú seria el més fàcil ara, però la veritat és que tots tenen o tenim part de culpa i part de la solució. Des del propi llaurador al polític del més alt nivell de l’Estat o de la Unió Europea. Mentre a altres indrets europeus es protegeix la seua agricultura, ací a casa nostra, i amb un sistema agrari que produeix menjar, del que va a la boca, i no es destrueix després de cada campanya. ens vem abocats a la desaparició i a l’abandó dels cultius.
Fent un poc d’història recorde aquells primers moments d’Unió Valenciana on va replegar de forma magnífica el malestar de la gent del camp i va saber captar eixe vot agrari valencià. El temps també ha demostrat que la seua defensa es va convertir en res, quan no va ser capaç en cap moment de modernitzar i potenciar el camp valencià des de la seua responsabilitat a la Conselleria d’Agricultura. Al contrari, consolidaren un model que ara s’ha demostrat que camina cap al fracàs i l’autodestrucció. Això si, en el camí, el PP tingué temps de replegar eixe discurs “valencianista” i integrar a la pràctica totalitat del partit de Lizondo. A l’última publicació municipal de Llíria es pot vore a un exconseller d’Agricultura d’Unió Valenciana, ara recol·locat, venent-nos la gestió d’una empresa que es dedica al tractament del fem. Un altre gran negoci. D’ell ja vaig parlar temps enrere, i de la seua impresentable actitud en la presentació que va fer de la planta del tractament del fem. El temps, sempre a la fi el temps, ho marca tot.
Però el que ens interessava era l’agricultura, i la seua extinció al territori valencià que ha vingut marcada per la falta de renovació i per l’abandó en favor de sectors més rendibles en moments puntuals, com ha sigut la construcció. Els qui es dediquen al camp saben perfectament l’engany que suposa tot el muntatge dels transvasaments, i resulta ridícul vendre a Llíria històries d’eixe tipus quan la sèquia de Sant Vicent porta l’aigua “a perdre” des del mes d’octubre de l’any passat. Es perd, directament. Però s’ha fet eixe ús, i els llauradors han caigut al parany. Eleccions rere eleccions.
El que el camp ha necessitat sempre ha sigut d’inversions i de governants que se’l creguen i el defenguen i un històric militant del BLOC de La Pobla, llaurador i d’eixos que anomenen per ahí de dretes, ens posava un exemple molt clar. Proposava crear una línia d’investigació per potenciar la ceba pròpia, concretament la llavor valenciana, davant la que ens arriba d’altres llocs i de menor qualitat. Nones. Cap resposta ni per part de l’administració, ni tampoc, compte, per part dels propis afectats, els llauradors. I això puc corroborar-ho jo mateix amb la resignació que m’arriba de llaurador que literalment creuen que açò no té solució i que va a l’extinció sense més. Però també té una conseqüència curiosa, que és el fet que els llauradors continuen fixant la seua predilecció cap a aquells partits polítics que ens han portat a aquesta ruïna, votant-los una vegada, i un altra i tornant a il·lusionar-se, -o resignar-se - , quan els diuen que “ara sí, ara sí que se’n recorden del camp”, quan realment ells són part del problema i no la solució. Molta culpa tindrem els altres, ben cert és, que no sabem explicar el que suposaria per als valencians una recuperació real del sector agrari valencià. Molta pedagogia, se’n diu de tot això. Ens cal molta pedagogia.
2 comentaris:
http://www.lasprovincias.es/valencia/20090531/politica/candidatos-valencianos-debaten-sobre-20090531.html
Ens tenen por de que es vega que gran candidat es Nomdedeu.
Cita:
El espacio Redacción de noche, a las 21.30 horas, será el escenario donde, por primera vez, confronten sus programas electorales el número 6 en la lista del PP, José Manuel García Margallo; el candidato número 12 del PSOE, Andrés Perelló; la número 4 de IU, Esther López Barceló, y la número 7 en la candidatura de UPyD, Ana Falomir.
Jo ja he comentat, entreu a deixar el vostre cometari que es vega que en som molts el sque volem un debat amb nomdedeu.
Millor enviar emails a este senyor:
JUAN CANDELA
Director de LPTV
jcandela@lpteva.com
Josep (Benaguasil).
Els mals de l'agricultura valenciana són vells i endèmics. La nostra agricultura ha passat, en vint anys, de ser un exemple d'explotació i rendibilitat, de prosperitat per a xicotets propietaris i per a tots el pobles, a ser un cadàver abandonat al mig del camp. Un greu problema per a llauradors i propietaris que no saben ben bé que fer amb el pam de terra que han heretat.
La culpa? Tú ho has dit: de tots, però primer dels polítics que ens han oblidat.
Ja durant el govern de Zaplana, Mª Àngels Ramon-Llin, consellera d'agricultura, pesca i alimentació, declarà davant els mitjans de comunicació (sempre ho recordaré)que en 8 anys TOT, TOT el camp valencià es regaría per degoteig. TOT. Tú ho has vist? Jo tampoc. Incompliments d'eixos hi hà a mansalva.
Els socialistes propiciaren la transformació de terres de secà a regadiu, construïren canals de reg i obriren pous per a tal cossa, tot per elevar les rendes dels agricultors d'eixes terres. Ara 25 anys més tard s'ha demostrat que fon una GREU ERRADA: augment del consum d'aigua per a l'agricultura, restriccions d'aigua, sobreproducció de cultius, sobretot de tarongerar, que unit a les importacions de l'estranger abarateixen els preus...Un desastre.
Els peperos passàren (i passen) per complet de tot. En un principi féren moltes bones declaracions, però que en gairebé 20 anys de desgovern no s'han traduït en res, més que en destrucció i abandonament. El PP ha rematat l'agricultura. Com que no té sol·lucions per treure-la de la crisi ni tampoc li preocupa, deicidí formigonar-la, asfaltar-la i propiciar l'especulació. Així els pobres llauradors callaríen la boca amb el 4 duros que tragueren de la venda de les terres. Han abandonat la seva defensa, la defensa dels productes, del treball i de l'estil de vida rural, en les institucions. Per al PP no existim, excepte per a reivindicar transvassaments de l'Ebre, sempre i únicament de l'Ebre, durant les eleccions. Ha manipulat el llaurador i la seva voluntat.
Els sindicats. Què en fan? Sobretot el majoritari, AVA, que no oblidem que no és un sindicat, sinó una associació d'agricultors, d'empresaris agrícoles. No defensa realment els interessos dels llauradors i, més ben dit, li segueix el corrent al PP. La Unió, desapareguda.
I les Cooperatives? Han deixat de ser cooperatives de llauradors per a convertir-se senzillament en agents comercialitzadors de productes agrícoles, portant i treballant, fins i tot, productes d'altres indrets. Ja no defensen el producte local, autòcton, sols volen vendre al preu que siga. El llaurador ha de prendre altra volta les cooperatives.
I el llaurador? A casa o al bar lamentant-se, sense saber què fer. Perquè, què pot fer un jornaler que té en propietat 10 fanecades? Com es reinventa? Què planta, si res no s'hi val?
I les institucions i els polítics? Doncs preocupats en aplicar les directives europees en lloc de defensar-nos. Tots els governs espanyols i els seus representants a Europa han negociat les mesures pertinets a l'agricultura espanyola, i ves per on, que sempre ha eixit malmés el camp valencià. Està clar que tenim interessos enfrontats.
I els intermediaris, comerciants i cadenes de distribució són els més lladres de tots. Actúen impunement perquè el mercat, els governs i la manca de lleis els ho permeten. Al camp 1 quilo de taronges 15 cèntims, al mercat eixe quilo val 1 euro. I els camps abandonats...
El camp valencià necessita una reestructuració intensa, un canvi en el sistema i la forma d'explotació, un canvi en la forma d'entendre i gestionar el camp per part de les cooperatives i del propi llaurador. Eixe canvi l'han de liderar les pròpies cooperatives, però també els ciutadans (entre ells els llauradors), hem de fer fòra del govern valencià aquesta gent que no ens defensa i no es preocupa dels nostres pobles.
El camp és riquessa, economía productiva, treball i, lluny del que es pensava, un sector estratègic de primera importància.
Publica un comentari a l'entrada