10 d’octubre 2009

Processó Cívica: Jo també vaig estar

Ahir vaig decidir acudir a la convocatòria feta pel BLOC per participar de la festa de la ciutat de València, amb la processó cívica que es realitza tots els anys pel matí al cap i casal. Entenc que aquest és un acte històric de tots els valencians i tots tenim el dret de gaudir-lo.

Suposàvem possibles problemes pel fet de fer una convocatòria oficial a l’acte, i per això l’esperit era clar: anàvem a la nostra festa i no anàvem a caure en ninguna provocació, donat que s’havien anunciat “actuacions” per part de partits polítics d’ultradreta i altres paradetes paregudes. La realitat va superar en molt el que esperàvem i els problemes arribaren ja des del principi. Una volta arribats en grup a la plaça de l’ajuntament, els grupuscles radicals ens identificaren ràpidament i es llançaren “ a la cacera”. Vull donar les gràcies a la policia nacional – eixa que alguns li criden altres vegades com a força d’ocupació i que jo desitjaria que canviara el seu treball baix l’escut de la Generalitat - pel seu treball i recolzament. En tot moment feren el que s’esperava d’ells i es comportàren magníficament, evitant un linxament de tot el grup que formava la gent del BLOC, que de segur s’haguera produït.

La situació sigué ràpidament controlada per la policia aïllant-nos dels radicals, però també impedint – supose que les ordres son les ordres- que poguérem participar de forma normal i amb tot el nostre dret a la processó. Ens desviaren totalment envoltats per ells fins al Parterre, amb la suposada intenció d’entrar pel C/ La Pau a la processó. No sigué així, i els ultres ens tornaren a trobar, expulsant-nos una vegada més de l’acte històric més important que es celebra a València des de fa més de 700 anys.Ja és trist que els violents puguen partícipar de l'acte i els qui només volíem fer-ho de forma pacífica, siguérem expulsats i envoltats de forces de seguretat.

Fins ací un relat dels fets, que voldria valorar en alguns aspectes, com també ha reflexat molt bé el nostre diputat Josep Mª Panyella.

Ho sent. Ho sent molt pel poble valencià perquè ha abandonat un acte que era seu i li l’ha regalat a una colla de radicals. Radicals i nacionalistes, però espanyols. És molt trist, és tristíssim que la Processó Cívica siga “ocupada” per aquesta classe de radicals que res tenen que vore amb el sentiment valencià que es suposa que té que regnar un 9 d’octubre. Que els crits que més s’escolten en el dia nacional valencià siguen els visques a Espanya per part d’eixos radicals, deixen en evidència un poble – sí, critique al poble en general, però també en particular- que ha abandonat la seua idiosincràsia renunciat al fet de sentir-se valencià.

Cal recuperar eixos espais, i cal fer-ho ja. Com férem ahir. Són nostres, igual que ho són de la resta de valencians que volen viure d’una forma democràtica i civilitzada. Comprenc perfectament el patiment diari al qual es té que enfrontar la gent del BLOC de València, i des d’ací els meus ànims. És el moment de recolzar-los i d’ajudar-los, ara més que mai en eixa desesperant feina que entenc que és guanyar la ciutat de València per als valencians.

Ahir em vaig creuar amb membres d’Obrint Pas, i vaig recordar una fragment d’una cançó seua, crec que dedicada a Guillem Agulló, –sempre les cançons ens ensenyen alguna cosa-: “No estas sol, no tingues por”, deia la cançó.

Aquest és el nostre país i l’hem de guanyar cada dia. Ahir. Hui. Demà.

1 comentari:

Anònim ha dit...

Josep.

Rafa, tot i que no comparteixc alguns dels vostres posicionaments trobe un acte molt valent el fet d'acudir a la dita "processó" (les processons sempre són religioses) que cada any és menys cívica i més salvatge. Però com ets capaç de donar les gràcies a una policia ocupant que en lloc de treure fora els violents us trau a vosaltres? Baix quin prisma mires les cosses? Imagina't per un moment que sou vosaltres els que agrediu als feixistes. Creus que la policia us haguera respectat? Creus que haguéreu pogut continuar a eixe acte? No. La policia espanyola sempre carrega contra els mateixos i si no ho feu contra vosaltres és, senzillament perque us limitareu a rebre en lloc de donar. T'imagines que a la manifestació de la vesprada els nostres haguéren agredit als ultres feixistes? S'haguera dissolt la manifestació a mamporrades. És cert que la festa del 9 d'octubre és la festa dels valencians. És cert que els violents espanyols ens han expulsat d'ella i es cert que nosaltres l'hem abandonada. Però no és menys cert que tot això s'ha produït baix l'empara dels successius governs valencians i les institucions que així ho han afavorit. Jo mai retré homenatge ni faré seguidisme d'una bandera que no és la meva, d'una bandera que ha esquarterat el meu poble i que ha sembrat la discòrdia, però en una cossa coincideixc amb tu: hem de recuperar eixa festa, eixe acte, per això fóra bo que l'any que ve totes les forces nacionalistes animaren a sumar-se a eixa mal dita "processó cívica", tranquilament, amb les nostres banderes i ensenyes, civilitzadament, perquè és la festa de TOTS. De segur que la policia espanyola no ens deixaria participar, de segur que ens agredirien els ultres i els policies conculcant els nostres drets individulas i com a poble. T'imagines deu mil persones amb quatribarrades a la "processó"? No seria cap provocació, tothom tenim dret a manifestar pacíficament les nostres idees i opinions, com ara fan lliurement els feixistes espanyols apallisant valencians i cridant "Viva Espanya" el dia dels valencians, a un acte institucional i conmemoratiu i davant la passivitat de la policia i les autoritats "valencianes". Pensa-ho.